Goudkoers

Op het moment dat u een aankoop van goud doet zal de prijs die u moet betalen worden bepaald. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de goudkoers die op dat moment geldt. Deze koers wordt vastgesteld op de beurs en wordt door alle handelaren gebruikt voor het bepalen van de verkoop prijzen van gouden producten.

Er zijn meerdere goudkoersen die door verschillenden bedrijven gehanteerd worden om de goudprijs vast te stellen. Ook is er een euro goudkoers die weergegeven wordt maar dat is geen officiële koers omdat deze onder invloed staat van de wisselkoers van de dollar en de euro. De koers waar u als kleine belegger of als particulier mee te maken hebt is de Kitco koers die continue wordt aangepast aan de hand van de koers van goud op de goudbeurs in New York. Deze koers is voor iedereen te raadplegen via de website van Kitco en ook op deze pagina is deze koers weegegeven. U zult zien dat dit een dollar goudkoers is en dit komt omdat Kitco een Amerikaans bedrijf is maar veel belangrijker is het dat dit ook de koers is die op de goudbeurs van New York wordt gebruikt. Het is natuurlijk wel begrijpelijk dat men op een Amerikaanse beurs in dollars werkt maar veel belangrijker is het wellicht dat dit eigenlijk historisch bepaald is. Als u het ontstaan goudkoers er op na slaat dan zult u zien dat de prijs van goud lang aan de dollar gekoppeld is geweest en daardoor is de dollar ook een wereldwijde geaccepteerde en belangrijke munt geworden en pas het laatste decennium weet de euro iets van deze status af te knabbelen. Toch blijft de dollar een munt eenheid van wereld niveau die overal geaccepteerd wordt en daarom wordt deze altijd nog voor de koers gebruikt.

Goudkoers 24uur

30 Dagen Goudkoers

1 Jaar Goudkoers

5 Jaar Goudkoers

10 Jaar Goudkoers

Deze grafieken worden aangeboden door www.kitco.com

Het zal u ook opvallen dat de Kitco koers een ounce goudkoers is, ook dit heeft wederom met Amerika te maken omdat daar niet zoals in Europa het metrische stelsel van maten en gewichten wordt gebruikt maar het Imperial stelsel. Op de goudbeurs van New York zijn echter de hoeveelheden die verhandeld worden vele malen groter dan een ounce, toch wordt de goudkoers per ounce uitgedrukt. Dit komt omdat bij de verhandelde hoeveelheden de bedragen zeer groot worden en minder bruikbaar zijn voor de overige handel zoals ook bij uw goud handelaar. Op de beurs worden hoeveelheden goud verhandeld van één kilo of vier honderd ounce, hierdoor zou de goudkoers wel erg ver op kunnen lopen. Natuurlijk zult u er niet zo snel aan toe komen om deze gewichten aan te kopen en daarom wordt goud ook in kleinere hoeveelheden aangeboden. Een gewicht van een ounce is daarbij zeer eenvoudig met de goudkoers in dollar te vergelijken. U kunt echter ook 5 gram fysiek goud kopen en dat betekend dat de prijs per ounce eerst omgerekend moet worden naar een prijs per gram. Ook voor andere metrische gewichten kunt u in Nederland terecht en op deze website zijn een paar van deze gewichten besproken. Toch is 100 gram fysiek goud kopen niet het maximaal verkrijgbare gewicht, de koers van goud zal ook omgerekend worden naar gewichten van 250 gram en 500 gram voor de goudbaren van deze gewichten. Als u echter liever met de ounce goudkoers werkt dan kunt u toch goud aankopen zonder eerst deze koers naar het juiste gewicht in grammen om te rekenen. Gouden munten zullen bijvoorbeeld altijd een ounce of een deel van een ounce wegen.

Naast de Kitco koers wordt er ook gebruikt gemaakt van de Reuters koers, deze goudkoers wordt echter alleen gebruikt door de grotere banken en door smelterijen. Deze koers is niet openbaar en is daardoor ook niet toe te passen voor de handel met kleine beleggers en particulieren. De London Gold Fixing is een goudkoers per ounce die twee maal per dag wordt vastgesteld door vijf grote Europese banken. Deze koers wordt voornamelijk door deze banken gebruikt bij de handel in goud en ook deze koers is niet door iedereen te raadplegen en te gebruiken. De goudkoers in dollars zoals deze op de goud beurs van New York wordt vastgesteld zal dus voor de normale handel in goud gebruikt worden. Het enige nadeel hiervan is dat deze dollar goudkoers wordt vast gesteld aan de hand van de handel in zeer grote hoeveelheden goud en dit in schril contrast staat tot de hoeveelheden die door kleine beleggers of particulieren gekocht wordt. Aan de andere kant is het wel goed om een bepaalde constante waarde te hebben waarmee u de prijs die u moet betalen kunt vergelijken want u wilt immers niet teveel betalen.